( Marek,  0)

Trendy, ktoré formujú kávový svet – ako sa menia chute a nároky kávových nadšencov?

Káva, ako ju poznáme dnes, má svoje korene v Etiópii, kde boli objavené jej povzbudzujúce účinky. Skromné pestovateľské začiatky prerástli až do celosvetovo obchodovateľnej komodity. Trh s kávou je však dynamický, formujú ho meniace sa spotrebiteľské preferencie a nové trendy.

Výberová káva

Stále obľúbenejšou sa stáva výberová káva (z anglického “specialty coffee”). Nejde iba o marketingovú frázu, ktorá by zvyšovala atraktivitu u zákazníkov, ale o skutočne kvalitnú zrnkovú kávu, kde pestovatelia dbajú na každý detail, od výberu sadeníc cez zber zrelých kávových čerešní až po ich precízne spracovanie, ktoré ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Na rozdiel od zmesí, ktoré kombinujú zrná z rôznych oblastí, v tomto prípade ide o jednopôvodové zrná z jednej lokality (farmy, regiónu,…). Spotrebitelia tak môžu zažiť odlišné chute z rôznych regiónov.

​​Alternatívne prísady do kávy

Alternatívne prísady môžu priniesť zaujímavé chuťové kombinácie, ale aj pridanú hodnotu pre naše zdravie (vitamíny, minerály či napríklad antioxidanty). Obľúbené sa stávajú niektoré druhy korenia, napríklad muškátový oriešok, zázvor alebo kardamón, ktorý káve dodá chuť a vôňu Orientu.

Do mliečnych kávových nápojov, ako je latte alebo cappuccino, si čoraz častejšie spotrebitelia volia sirupy do kávy. Obzvlášť obľúbené sú tie s ohľadom na sezónnosť, napr. tekvicový sirup na jeseň, perníkový v zime, levanduľový v lete.

Stále populárnejšie sú aj rastlinné alternatívy kravského mlieka, ako ovsené, mandľové alebo napríklad sójové mlieko, ktoré sú vhodné pre ľudí s intoleranciami, alebo pre vegánov.

Postupy šetrné k životnému prostrediu

Spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o ochranu životného prostredia, čo sa odráža aj v ich výbere kávy. Uprednostňujú značky, ktoré dbajú na udržateľné postupy a minimalizujú negatívny dopad na planétu. Môže ísť napríklad o ekologické balenia, ktoré pražiarne kávy používajú (napr. vyrobené z recyklovaných materiálov alebo kompostovateľné), sponzoring (káva zdarma pre rôzne organizácie), používané technológie (pražičky) a podobne.

Presadzujú sa alternatívne metódy prípravy

Okrem klasického espressa a mliečnych káv sú v dnešnej dobe ľudia viac otvorený skúšaniu “nových” alternatívnych spôsobov prípravy kávy, a to hlavne vďaka narastajúcemu záujmu o kvalitnú kávu a objavovanie jej rôznych chutí. Metódy ako filtrovaná káva či cold brew (extrakcia za studena) sú čoraz rozšírenejšie, najmä medzi kávovými nadšencami, pretože dokážu zdôrazniť chuťový profil kávy.

Autor: Marek

Tento príspevok bol vytvorený 14.1.2025. Pozrite si ďalšie príspevky autora Marek.


Zdroje a literatúra

  • Zdroj foto: bramalini / Adobestock.com

Pridaj komentár

Komentár sa zobrazí až po schválení.