Spokojnosť zákazníka a prieskum trhu
SPOKOJNOSŤ – zákazníkom vnímaná úroveň, do akej sa splnili jeho požiadavky.
Spokojný zákazník
- prichádza a nakupuje znovu, čiže spokojnosť zákazníka tvorí jeden zo základných pilierov dlhodobých obchodných úspechov,
- je vtedy, keď potreby a očakávania sú uspokojované stále, počas celej doby živnosti produktu, ak poskytovateľ služby nenaplní očakávania, šancu dostane konkurencia,
- výsledkom spokojnosti zákazníka by malo byť jeho pripútanie k produktu, prípadne k podniku
Očakávania zákazníka verzus vnímaná kvalita produktu zákazníkom
- zákazníci sa môžu správať rôzne. Ich správanie súvisí hlavne s tým, čo od produktu očakávajú. Z hľadiska ich náročnosti na produkt môžeme rozdeliť zákazníkov na:
- bežného zákazníka (normálneho) – tento zákazník si kupuje produkt alebo službu a má primerané očakávania vzhľadom na cenu; v prvom rade ide o uspokojenie jeho potrieb,
- náročného zákazníka (feinschmeckera) – ide o zákazníka, ktorý pozná produkt do detailu, tzn. funkcie, parametre funkcií, cenu atď. a vie aj porovnanie s konkurenčnými produktmi. Snaží sa o to, aby pre seba vybral to najlepšie čo môže byť za danú cenu. Samozrejme, že ak konkurencia ponúkne výrazne lepší produkt, odchádza (ak nie je viazaný tradíciou),
- nenáročného zákazníka (extrémistu) – tento môže byť v 2 polohách:
- minimálny zákazník (lacný) – tento zákazník chce vedieť v prvom rade cenu a aby ho to veľa nestálo, aby sa s tým dalo robiť to základné, čo požaduje a to mu stačí. Ak natrafí najlacnejší produkt (napr. Čína), tak odchádza, aj keď to môže neskôr obanovať,
- maximálny zákazník (drahý) – tomuto zákazníkovi ide hlavne o to, aby mal to najlepšie, najdrahšie a značkové, čo sa na trhu vyskytuje. Dôvodom je prestíž, ktorú chce dosiahnuť.
Určovanie úrovne spokojnosti zákazníka
- prostredníctvom priamych zisťovaní – prieskumy spokojnosti,
- prostredníctvom nepriamych meraní – sledovanie ukazovateľov týkajúcich sa zákazníkov,
- dĺžka obchodného vzťahu so zákazníkom,
- počet nových zákazníkov,
- počet stratených zákazníkov,
- pravidelnosť využívania služieb zákazníkom,
- objem obchodu so zákazníkom,
- počet odporúčaní podaných zákazníkmi,
Spôsoby zisťovania spokojnosti a vernosti zákazníka – poznáme dva prístupy:
- objektívny prístup – obrat, podiel na trhu, podiel opakovanej kúpy, podiel výmeny produktu,
- subjektívny prístup
- postupy opierajúce sa o charakteristiky
- implicitné metódy – analýza sťažností, zisťovanie výkonových nedostatkov, prieskum predajcov a sprostredkovateľov,
- explicitné metódy – meranie stupňa splnenia očakávaní, meranie celkovej spokojnosti, meranie jednotlivých dimenzií spokojnosti,
- postupy opierajúce sa o udalosti – metóda kritických udalostí
Marketingové prieskumy, ciele, formy a spôsoby hodnotenia
V praxi sa stretávame s prieskumom trhu, kde na rozdiel od výskumu trhu nejde o rozbor činiteľov do takej hĺbky, ako pri výskume, a preto aj závery vyvodené z prieskumu trhu sú menej presné Prieskum má svoje miesto v krátkodobom zisťovaní a predvídaní situácie na trhu. Je menej prácny a v niektorých prípadoch môže zastúpiť, resp. dočasne nahradiť výskum trhu. Prieskum trhu je skôr jednorazová akcia, kým výskum trhu je systematickou činnosťou.
- podľa druhu a účelu
- exploratívny / poznávací – objasnenie podielu a všeobecného poznania problematiky
- cieľ: zhromaždiť predbežné informácie, ktoré majú napomôcť definovať problém a odhadnúť hypotézy,
- metódy: sekundárny zber údajov – pozorovanie, literatúra, riešenie prípadových štúdií,
- opisný / deskriptívny – dôraz na zistenie frekvencie, s akou sa jav vyskytuje, zistenie vzťahu medzi dvoma premennými,
- cieľ: kvalifikovane popísať marketingové problémy, prípadne situáciu na trhu,
- metódy: sekundárny výskum a výberové zisťovanie (dopytovanie)
- kauzálny / diagnostický – výskum a vzájomný vzťah príčiny a následku v marketingovom systéme; charakteristika funkčných vzťahov,
- cieľ: otestovanie hypotéz o príčinných a následných vzťahoch. metóda: experiment
- podľa metód, zdrojov zberu údajov
- sekundárny marketingový výskum – zber informácií, ktoré sú už zozbierané ale iným subjektom a na iný účel; tzv. výskum od stola,
- primárny výskum (kvalitatívny; kvantitatívny) – informácie zbierané cielene „na mieru“ pre riešenie konkrétneho problému
Prieskumy zákazníkov sú veľmi cenné. Podnik si musí zabezpečiť odpovede na tri základné otázky:
- Kde ste sa dozvedeli o našom výrobku?
- Čo by ste chceli, aby sme vám ponúkli?
- Ako vás môžeme lepšie obslúžiť?
Predpokladom správneho rozhodovania v marketingu sú informácie o trhu. Získanie týchto informácií je úlohou prieskumu trhu (marketingového výskumu trhu).
Prieskum trhu sa člení podľa viacerých hľadísk:
- Podľa objektu (predmetu skúmania):
- a) objektívny prieskum – zameriava sa na zistenie objektívnych veličín trhu, ktoré sú kvantifikovateľné
– medzi takého veličiny patria: objem predaja, cena tovaru, počet a štruktúra kupujúcich, počet a štruktúra predávajúcich a pod.
- b) sociologický prieskum – sleduje subjekty na trhu a ich správanie, preto sa nazýva aj subjektívny prieskum
– zameriava sa na vonkajšie charakteristiky osôb (pohlavie, vek, povolanie, príjem) a jednak na ich vnútorné pocity (predstavy, názory, motívy a pod.)
- Podľa časového hľadiska:
- a) analýza trhu – analýzou trhu získavame údaje o momentálnej situácií na trhu (k určitému časovému okamihu)
– hovoríme o statickom prieskume
- b) sledovanie trhu – znamená permanentné sledovanie zmeny trhových situácií
– hovoríme o dynamickom prieskume trhu
- Podľa metód získavania informácií:
- a) primárny prieskum – sa orientuje na získavanie informácií priamo na trhu
– nazýva sa aj prieskum v teréne
– používajú sa tieto metódy (anketa, pozorovanie, experiment a pod.)
- b) sekundárny prieskum – sa orientuje na spracovanie dostupných informácií o trhu
– nazýva sa aj prieskum od písacieho stola (môže ísť o
vyhodnotenie štatistických údajov a spracovanie informácií;
všetky tieto práce môžeme robiť za písacím stolom).
Metódy prieskumu – medzi základné metódy prieskumu patria:
- Pozorovanie – je zber primárnych informácií (údajov)
– pomocou tejto metódy pozorujeme ľudí, činnosti a situácie na trhu
- Anketa – je najvhodnejšou metódou pre zber opisných informácií
– táto metóda sa používa najčastejšie
– s anketou však niekedy bývajú problémy hlavne vtedy, ak ľudia nie sú ochotní
odpovedať na otázky prieskumu
- Experiment – je najvhodnejší pre zber kauzálnych informácií
– experimentálne metódy zahŕňajú výber vhodnej skupiny respondentov
– experimentálne metódy sa pokúšajú vysvetliť vzťahy medzi príčinou a
následkom
– pozorovanie a anketa môžu slúžiť na zber informácií pre experiment
4. Kontaktné metódy využívané pri prieskume trhu – podnik môže pri prieskume trhu využiť kontaktné metódy, medzi ktoré patrí zhromažďovanie informácií prostredníctvom:
- Pošty (dotazníky)
- Telefónu
- Osobného rozhovoru
Dotazníky – zasielané poštou majú mnohé prednosti, získavajú veľké množstvo informácií
pri malých nákladoch (v súčasnosti prostredníctvom e-mail)
– v dotazníku odpovedajú respondenti úprimnejšie než pri osobnom rozhovore
– dotazník musí mať jednoducho a presne formulované otázky, ktoré môžu byť:
- Otvorené – sú také, kde respondent musí odpovedať svojimi vlastnými slovami
- Uzatvorené – obsahujú odpovede, ktoré prichádzajú do úvahy (áno, nie, neviem)
Telefonický rozhovor – je najlepšou metódou rýchleho zberu
– výskumníci môžu vysvetliť nepochopenú otázku, niektoré otázky v
závislosti od odpovedí respondenta môžu vynechať
– náklady sú však vyššie ako pri dotazníku zasielaného e-mailom
– ľudia aj v tomto prípade nemusia prejaviť ochotu odpovedať
Osobný rozhovor – je veľmi flexibilnou metódou, ktorou sa dá získať množstvo informácií
– môže sa kombinovať s dotazníkom
– môže ísť o individuálny alebo skupinový
- Individuálny – môžu výskumníci uskutočňovať rozhovorom s ľuďmi v domácnosti, na uliciach, v obchode
- Skupinový – je založený na pozvaní niekoľkých osôb (respondentov)
- stretnutie sa uskutočňuje v príjemnom prostredí
- marketér (výskumník) začína klásť najprv všeobecné otázky a potom špecifické s cieľom vyvolať diskusiu.