Agrárny marketing je podnikový systém prvovýrobcu, ktorý niekde začína (čo budem robiť – čo je predmetom podnikania) a ktorý niekde končí. Je to filozofia ako podnikového systému tvorby výrobnej politiky s cieľom využiť vlastné ľudské zdroje, podnikateľské prostredie, v ktorom sa nachádzam, vyrobiť kvalitný produkt, ktorý by mal konkurenčnú výhodu a efektívne ho realizovať na trhu s podporou predaja. Cieľom ďalej je zaujímať sa o produkt a komunikovať s odberateľom. Má podstatu v biologickom princípe výrobného procesu:
- potraviny sú základnou potrebou a podmienkou pre život človeka
- spotreba potravín je limitovaná individuálnou fyziologickou hranicou potreby človeka
- spotrebapotravín je kontinuálna v plošnom zábere teritória a v nepretržitom časovom slede
- iba časť druhov potravín je vzájomne zastupiteľná
- výrobky majú biologický charakter a ich výroba musí rešpektovať biologický cyklus výroby, ktorý je pri niektorých produktoch živočíšnej výroby i viacročný
- ponuka poľnohospodárskych výrobkov podlieha podstatným časovým výkyvom spôsobeným sezónnosťou výroby
- značná variabilita v dôsledku vplyvov počasia, výskytu škodcov, chorôb…
- plynulá výroba niektorých výrobkov bez možnosti prerušenia čo i na deň (mlieko)
- relatívne krátka trvanlivosť
- skladovanie spojené s prirodzenými stratami
- neustále pribúdanie konzumentov uvedomujúcich si zásady zdravej výživy a požiadavka na kvalitu výrobkov
Cieľ agrárneho marketingu
Cieľom agrárneho marketingu ako súčasti agrárnej ekonomiky je prostredníctvom moderných marketingových aktivít podporiť odbyt a zhodnotenie domácich poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov na domácom a zahraničnom trhu za súčasného pôsobenia na zlepšenie kvality výrobkov a ich trhovú orientáciu. Agrárny marketing sa zaoberá:
- marketingovým riadením agropodnikateľských subjektov
- zvláštnosťami v biologickom charaktere produkcie
- nákupným a odbytovým trhom
- pôdou ako základným výrobným faktorom
- tradíciami vidieckeho obyvateľstva
Marketingové prostredie agrárneho marketingu
Podnikateľský subjekt pôsobí v istom hospodárskom prostredí, ktorému sa prispôsobuje, ovplyvňuje ho vlastnou podnikateľskou aktivitou s cieľom profitovať. Toto marketingové prostredie v agropriemysle sa delí na makro a mikro prostredie. Hlavné faktory makroprostredia podniku: prírodné, technologické, kultúrne, politické, ekonomické, demografické. Hlavné faktory mikroprostredia podniku: sprostredkovatelia, zákazníci, konkurencia, verejnosť – finančná, mediálna, vládna, miestna, interná, občianske aktivity.
Úspešné podnikanie v agropriemysle
Úspech na trhu možno dosiahnuť ak podnikateľ:
- vie, že i napriek všetkým požiadavkám každodennej práce sa musí aktívne zaoberať budúcnosťou
- pozná osvedčené tradície na rozdiel od zastaralých a je otvorený pre inovácie
- koncentruje sa na svoje silné stránky, čo mu umožní postupne získať predpoklady na súťaženie
- orientuje sa na požiadavky zákazníka s úsilím uspokojiť ho
Úspešnosť podnikania v značnej miere závisí od stratégie, od výberu obchodnej príležitosti, ktorá by bola predajná s maximálnym alebo primeraným ziskom a s tým, aby zákazník bol s produktom spokojný. Inými slovami: s čím sa na trhu presadiť – čo vyrábať, komu a ako to predávať, aby sme najlepšie využili svoje zdroje. Je potrebné neustále vyhľadávanie nových trhov i zákazníkov, získavať nové informácie o potenciálnych trhoch a zákazníkoch, získavať čo najlepšie odbytové a distribučné cesty, účinne podporovať predaj a propagovať svoje výrobky.
Marketing v agropriemysle
Základné stavebné kamene v marketingu podniku sú:
- analýza marketingu
- rentabilná pozícia na trhu – strategické plánovanie
- obrat – presadenie sa na trhu
- presadenie sa v podniku
Marketing v agropriemysle rieši tieto marketingové oblasti:
- Starostlivosť o vzťahy s verejnosťou (PR), prostriedky, aktivity
- Ovplyvňovanie v cenovej politike, psychologické pôsobenie, faktory citlivosti
- Predaj ako priamy nástroj odbytu
- Marketingový priestor, zlepšenie výkonu na trhu, udržanie trhov a ich rozvoj a kombinácia výrobkov na trhy
Agrárna marketingová analýza a diagnostika
- Analýza marketingu podniku – analýza podniku, trhu v odbore, konkurencie a jej formy
- Analýza zákazníka, vlastnosti a chovanie zákazníka, rozhodovací proces
- Diagnostika podnikového marketingu, diagnostika ako kocepcia riadenia a ako funkcia
Rozhodujúce výrobné faktory
Medzi rozhodujúce výrobné faktory v agropriemysle patria:
- Pôda – výmera poľnohospodárskej pôdy poklesla o 5 tis. ha, významne sa znížili aj plochy viníc. V roku 1998 mal úbytok pôdy viacero dôvodov: zalesňovanie, výstavba, budovanie dialničnej siete.
- Kapitálová vybavenosť v poľnohospodárskom sektore má nevyhovujúcu štruktúru. Zapríčiňuje to najmä:
- pokles dopytu a ponuky
- nízke investície do hmotného a nehmotného investičného majetku
- počet objektov na ustajnenie zvierat má klesajúci charakter
- zastaralé strojové vybavenie
- zvýšenie traktorovej doporavy
- nedostatočná technologická vybavenosť prvovýroby
- neustály pokles v základnom stáde hospodárskych zvierat
- Počet pracovných sílv poľnohospodárstve poklesol o 70%. Tento pokles nie je primerane nahradzovaný technicko – technologickým zabezpečením, čo by mohlo byť dlhodobým zdrojom rastu produktivity práce.
Ceny v agrárnom marketingu
Cena je jediným nástrojom marketingového mixu, ktorý vracia výrobcovi vynaložené náklady. Vyjadruje hodnotu produktu, práce alebo služby. Cena v agrárnom marketingu má viaceré podoby: cena, mzda, odmena, nájomné, diaľničné poplatky, poštovné, vstupné, licencia, cena značky, štartovné, úrok, cestovné.
Cena je flexibilná:
- pri uvádzaní nového výrobku na trh
- pri zmene trhových podmienok
- pri zmene vynaložených nákladov
V cenovej politike sledujeme vzťah ponuky a dopytu vzhľadom na cenovú analýzu konkurencie.
Aktuálne problémy agrárneho trhu SR
Medzi aktuálne problémy agrárneho trhu Slovenskej republiky patria:
- nízka produktivita práce
- neatraktívnosť odvetvia
- zaostávanie štrukturálnych zmien
- oslabenie konkurencieschopnosti odvetvia na domácom a zahraničnom trhu
- nízka dôchodkovosť
- pomalé tempo obnovy a modernizácie technického a technologického vybavenia odvetvia
Rozhodujúce subjekty agrárneho trhu
- Ministerstvo pôdohospodárstva SR
- SAMO – Slovenská agrárna marketingová organizácia
- Intervenčná poľnohospodárska agentúra
- Slovenská poľnohospodárska a priemyselná komora
Trhové poriadky
Trhové poriadky možno charakterizovať ako organizačné normy zamerané na podporu a organizovanie agrárneho trhu. U nás sa začali využívať v roku 1993. Odborným garantom je Slovenská poľnohospodárska a priemyselná komora (SPPK). SPPK upravuje pravidlá trhových vzťahov v nákupe, ošetrovaní, spracovaní, skladovaní a predaji základných komodít rastlinnej výroby aj živočíšnej výroby. Účastníkmi trhového poriadku sú právnické osoby alebo fyzické osoby – výrobcovia, spracovatelia a tí, ktorí s danou komoditou obchodujú.
Účelom je vytvorenie podmienok pre zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu, zdravej výživy, ekonomickej stability, zveľaďovanie a ochrana poľnohospodárskej pôdy, zamedzenie vstupu cudzorodých látok do potravinového reťazca, plynulé zásobovanie trhu, ochrana domáceho trhu. Nástrojmi regulácie trhu sú:
- garantovaná cena
- štátny intervenčný nákup
- exportné dotácie
- vyrovnávacie dávky pri dovoze
- vývozné a dovozné licencie
Autor: EuroEkonóm.sk
Tento príspevok bol vytvorený 16.12.2008 a aktualizovaný 26.1.2022. Pozrite si ďalšie príspevky autora EuroEkonóm.sk.
Už ste čítali?
Zdroje a literatúra
- BIELIK, P. a kol. : Podnikovo hospodárska teória agrokomplexu, Nitra: SPU, 2001, 270 s. ISBN 80-7137-861-5
- HORSKÁ,E.-UBREŽIOVÁ,I.:Manažment a marketing v medzinárodnom prostredí, Nitra: SPU, 2001, 155 s. ISBN 80-7137-884-4
- JAKUBÍKOVÁ, Dagmar. 2008. Strategický marketing. Praha: Grada Publishing, 2008. 272 s. ISBN 978-80-247-2690-8.
- KITA, Jaroslav a kol. 2005. Marketing. 3. prepracované vydanie. Bratislava: Iura Edition, 2005. 431 s. ISBN 80-8078-049-8.
- KOTLER,P. : Marketing management, 10.rozšírené vydání, Praha: Grada Publishing, 2001, 720 s. ISBN 80-247-0016-6
- KOTLER,P.-ARMSTRONG,G. : Marketing, Praha:Grada Publishing, 2004, 856 s. ISBN 80-247-0513-3
- KOVÁČ, Pavol. 2009. Vývojové trendy v rozvoji maloobchodu v Slovenskej republike: bakalárska práca. Nitra: SPU, 2009. 54 s.
- KRETTER,A. : Marketing ekologického poľnohospodárstva a ekoproduktov, Nitra: SPU, 2005, 45 s. ISBN 80-8069-620-9
- KRETTER,A.a kol. : Marketing, 2.vydanie, Nitra: SPU, 2007, 287 s. ISBN 978-80-8069-849-2
- ŠIMO,D. : Agrárny marketing, Nitra: SPU, 2006, 299-312 s. ISBN 80-8069-726-439
- ŠIMO,D.-VICEN,M.-KRETTER,A.-NAGYOVÁ,Ľ. : Marketing, 2.vydanie, Nitra: SPU, 2004, 71-76 s.ISBN 80-8069-322-6
- ZAMAZALOVÁ, Marcela. 2008. Marketing obchodní firmy. Praha: Grada Publishing, 2008. 232 s. ISBN 978-80-247-2049-4.