( Miki,  0)

Aké formy verejného obstarávania existujú

Verejné obstarávanie nie je len o vypĺňaní formulárov a čakaní na výsledky. Ide o komplexný a náročný proces, ktorý si od vás vyžaduje dôkladnú znalosť rôznych postupov a ich špecifík.

Prečo je výber správneho postupu taký dôležitý?

Niektoré postupy sú časovo náročnejšie ako iné. Nesprávne vybraný postup by mohol znamenať, že na projekte strávite viac času ako je potrebné. Ten obstarávatelia často nemajú.

Zákon o verejnom obstarávaní je pomerne rozsiahly a neustále sa mení. O to viac je potrebné poznať pravidlá a výnimky postupu, ktorý si vyberiete. Len tak môžeme zabezpečiť, aby obstarávanie bolo nielen transparentné a efektívne, ale aj nákladovo optimálne.

Ak máte problém rozhodnúť sa alebo by ste chceli podať námietku voči rozhodnutiu úradu pre verejné obstarávanie, môžete sa poradiť so svojou advokátskou kanceláriou.

Aké formy verejného obstarávania existujú

Zdroj: freepik.com

Aké sú najčastejšie používané postupy?

Existuje niekoľko rôznych postupov verejného obstarávania. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody a je vhodný pre iný typ zákazky.

1. Verejná súťaž

Najtransparentnejší postup a najčastejší typ, pri ktorom sa všetci záujemcovia môžu prihlásiť a predložiť svoju ponuku.

Obstarávateľ na začiatku zverejní oznámenie o verejnej súťaži, v ktorom presne špecifikuje predmet zákazky, požiadavky na uchádzačov a podmienky účasti.

Po vypracovaní predložia uchádzači svoje ponuky a obstarávateľ si vyberie tú najvhodnejšiu.

2. Užšia súťaž

Ak zadávateľ požaduje pre zákazku konkrétnu technickú alebo odbornú spôsobilosť, rozhodne sa pre užšiu súťaž. Tá je rozdelená na dve etapy (v prvej etape sa vyberú kvalifikovaní záujemcovia, v druhej etape sa vyberie najvýhodnejšia ponuka).

Do súťaže sa prihlásia len uchádzači, ktorí majú potrebné skúsenosti a spĺňajú ním stanovené kritériá. Obmedzením počtu uchádzačov sa proces hodnotenia ponúk zjednoduší a zníži sa administratívna záťaž pre obstarávateľa.

Je však nevyhnutné, aby bol tento postup využívaný uvážene a aby boli jasne definované objektívne kritériá pre predbežnú kvalifikáciu, ktorá je potrebná na to, aby uchádzačov obstarávateľ vyzval k predloženiu ponúk.

Niektoré kritéria pre užšiu súťaž sú taxatívne vymedzené zákonom – napríklad tie týkajúce sa odbornej a technickej spôsobilosti. Iné sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnej zákazky a môže ich doplniť zadávateľ. Obvykle medzi ne patria kritéria týkajúce sa preukazovania finančného a ekonomického postavenia (vyjadrenia bánk, potvrdenia poisťovní či doklady s účtovnými ukazovateľmi).

3. Súťažné konanie s rokovaním

Kombinuje prvky verejnej súťaže a priamych rokovaní. Používa sa pri zadaniach, kde je ťažké presne špecifikovať všetky požiadavky, ktoré má zadávateľ.

Súťaž sa znova začína tým, že obstarávateľ zverejní oznámenie, v ktorom podrobne špecifikujete predmet zákazky, požiadavky na uchádzačov a samozrejme aj všetky potrebné dokumenty, ktoré uchádzači musia predložiť. Podobne ako pri užšej súťaži sa vyberie obmedzený počet uchádzačov, ktorí spĺňajú stanovené kvalifikačné kritériá. Tí predložia svoje ponuky.

V tomto kroku prídu rokovania s vybranými uchádzačmi o podmienkach zmluvy. Po nich uchádzači predložia svoje konečné ponuky a zadávateľ si vyberie tú najvhodnejšiu.

Aké formy verejného obstarávania existujú

Zdroj: freepik.com

4. Súťažný dialóg

Na rozdiel od tradičných postupov, ako je napríklad verejná súťaž, súťažný dialóg umožňuje úzku spoluprácu medzi obstarávateľom a uchádzačmi hneď v počiatočných fázach procesu.

Ak je teda vašim cieľom nájsť riešenie, ktoré na trhu ešte neexistuje, súťažný dialóg je presne to čo vám pomôže vybrať najlepšieho uchádzača.

Začiatok obstarávania je znova rovnaký. Obstarávateľ však s vybranými uchádzačmi, ktorých návrhy sa mu zdajú najperspektívnejšie organizuje sériu stretnutí, počas ktorých sa diskutuje o rôznych možnostiach riešenia.

Na základe dialógov uchádzači vypracujú konečný návrh a spomedzi nich si zadávateľ vyberie. Cieľom je spoločne vyvinúť to najlepšie a najefektívnejšie riešenie.

5. Inovatívne partnerstvo

Ide o špecifický postup verejného obstarávania, ktorý je určený pre projekty, ktoré si vyžadujú vývoj úplne nových, inovatívnych produktov, služieb alebo dokonca celých procesov.

Inovatívne partnerstvo je dlhodobá spolupráca zameraná na spoločné dosiahnutie konkrétneho cieľa medzi verejným sektorom a jedným alebo viacerými súkromnými partnermi.

Táto forma je efektívna pri projektoch, ktoré si vyžadujú multidisciplinárny prístup, teda zapojenie viacerých expertíz.

6. Priame rokovacie konanie

Priame rokovacie konanie predstavuje špecifický postup verejného obstarávania, ktorý sa odchyľuje od štandardných postupov, ako je verejná súťaž alebo užšia súťaž.

Môže sa použiť len pri splnení jednej z týchto podmienok.

  • Výnimočné okolnosti – pri vzniku náhlej a nepredvídateľnej udalosti, ktorá ohrozuje životy, zdravie alebo majetok, alebo pri potrebe okamžitého zabezpečenia dodávky tovarov alebo služieb.
  • Špecifické charakteristiky plnenia – ak je predmetom zákazky jedinečný tovar alebo služba, ktorú môže poskytnúť len jeden konkrétny dodávateľ.
  • Ochrana práv duševného vlastníctva – predmetom zákazky je chránené duševné vlastníctvo a jeho použitie je možné len s povolením vlastníka.
  • Opätovné obstaranie – obstaráva sa dodatočné plnenie k už existujúcej zmluve a toto plnenie môže poskytnúť len pôvodný dodávateľ.

Autor: Miki

Tento príspevok bol vytvorený 26.9.2024. Pozrite si ďalšie príspevky autora Miki.


Pridaj komentár

Komentár sa zobrazí až po schválení.