( Marek,  0)

Ako vyriešiť podkrovný a neustále prehrievaný byt

Podkrovné byty majú nepopierateľné čaro, ktorým je výhľad na mesto, útulnosť šikmých stien a pocit, že máte nad hlavou majestátne nebo. Avšak s príchodom letných mesiacov sa tento zázračný charakter bývania mení na nefalšovanú saunu. Bývanie tohto typu zhoršuje aj čoraz teplejšie počasie so svojimi extrémnymi hodnotami, pod ktorých vplyvom sa v uzavretom priestore nedá normálne fungovať.

Ako zabrániť tomu, aby ste sa vo svojim domove cítili ako v pekle?

Izolácia: Nepriateľ tepla

Prvá vec, ktorú by ste mali preveriť, je izolácia strechy. Ak máte podkrovný byt a počas leta sa v ňom potíte viac ako na spinningovom tréningu, pravdepodobne nie je vaša strecha dostatočne izolovaná. Správna izolácia strešných priestorov dokáže znížiť teplotu v byte aj o niekoľko stupňov. Dôležité je pri jej výbere odkomunikovať svoje plány so zodpovednou správou domov a uprednostniť pri nákupe kvalitu v podobe minerálnej vlny či polystyrénu, vďaka čomu si môžete aj v tom najteplejšom počasí užívať chladnejšie a komfortnejšie bývanie.

Strešné okná: Nepriateľ alebo pomocník?

Strešné okná sú typickou súčasťou podkrovných bytov. Sú úžasné na sledovanie hviezdnej oblohy, no najmä cez deň môžu byť zdrojom obrovského tepelného zdroja. Rozohriate sklo totiž nemá problém prepustiť slnečné lúče a vytvoriť tak v byte skleník, v ktorom sa nedá fungovať. Čo s tým?

V prvom rade si zaobstarajte špeciálne screenové rolety pre strešné okná alebo markízy, ktoré dokážu slnečné lúče odraziť ešte predtým, než preniknú do interiéru. Alternatívou sú aj rovnako univerzálne tepelno-izolačné fólie na okná, ktoré prepúšťajú svetlo, no blokujú teplo.

Vetranie a klimatizácia ako spoľahlivá dvojka

Ak izolácia ani tienenie nepomôže, prichádza na rad vetranie a klimatizácia. Vetranie počas noci s pevnou moskytierou na strešné okná, keď sú teploty nižšie, môže priniesť úľavu. Cez deň je to však veľmi často boj s veternými mlynmi.

Klimatizácia je o niečo viac osvedčenou voľbou pre tých, ktorí chcú okamžitý účinok. Tieto  jednotky sú už dnes pomerne úsporné, ale aj tak je dobré mať na pamäti, že optimálne nastavenie teploty by malo byť len o pár stupňov nižšie ako vonkajšia teplota, aby ste predišli teplotnému šoku.

Zelená strecha: Fantázia alebo realita?

Ak ste otvorení netradičným riešeniam, zvážte inštaláciu zelenej strechy. Ide o nákladnejšie riešenie, ktoré však môže výrazne zlepšiť teplotnú pohodu vo vašom byte. Zelená strecha funguje ako prirodzená izolácia a zároveň absorbuje časť slnečného žiarenia, čím znižuje množstvo tepla, ktoré prenikne do interiéru. Navyše si takto môžete vytvoriť malý strešný raj plný zelene, ktorý vám budú závidieť všetci susedia.

Technologické vychytávky

Ak už všetky vyššie uvedené kroky zlyhajú, je čas na technologické vychytávky. Inteligentné termostaty vám umožnia regulovať teplotu v byte na diaľku, ventilátory zase rozprúdia vzduch a vytvoria ilúziu ochladenia. Ak k tomu pridáte aj zvlhčovač vzduchu, môžete sa cítiť ako v oáze uprostred púšte.

Udržanie chladu v podkrovnom byte počas leta je síce výzvou, ktorá sa ale dá zvládnuť. S trochou investície a správnym prístupom môžete mať podkrovný byt, v ktorom budete chcieť tráviť čas aj počas najhorúcejších dní.

Autor: Marek

Tento príspevok bol vytvorený 28.8.2024. Pozrite si ďalšie príspevky autora Marek.


Zdroje a literatúra

  • Zdroj obrázka: XtravaganT/adobestock.com

Pridaj komentár

Komentár sa zobrazí až po schválení.